Wednesday, January 6, 2010

Amaran BNM Tentang Forex Memang Tepat

Kami pernah mengulas tentang konon aktiviti trading 'FOREX' dalam artikel ini secara sepintas lalu. Sesungguhnya kami berpendapat, kebanyakan mereka yang menyertai FOREX trading tidak memahami perkara sebenar.

Golongan yang tidak faham, tak apa. Tetapi ada satu lagi golongan yang patut dipanggil BODOH kerana masih nak menyombong dengan sedikit pengetahuan yang dia ada. Bila BNM bagi amaran, bermacam-macam komen yang timbul. Puak BODOH ini mengeluarkan teori berikut, antaranya:

1. BNM nak cari duit lebih
2. BNM tak tahu apa yang ia buat
3. BNM saja nak menyusahkan orang ramai
4. BNM nak ganti duit enjin jet hilang (kahkahkahkah..bodoh betul bunyinya tu)
5. BNM itu ini bla bla....

Bermacam lagi lah. Kami faham, yang terlibat dengan FOREX ini mungkin mentalitinya agak low level sikit dan tak mampu berfikir secara ilmiah. Tidak menggunakan fakta, tetapi banyak menggunakan emosi.

Kita kena faham, apa fungsi BNM dalam Malaysia ini. Sebagai badan yang bertanggungjawab mengawal-selia aktiviti kewangan negara, ingat tu... bukan penyusah orang ramai.

Amaran yang dikeluarkan adalah bagi memastikan orang ramai tidak tertipu dengan skim yang suka mengambil kesempatan dari kenaifan orang ramai. Orang yang mudah tertipu adalah orang-orang yang BODOH lah. Jadi jangan terus nak marah saja, amaran ini adalah bagi tujuan membantu mereka yang tidak tahu.

Kenapa kita boleh katakan FOREX yang dimaksudkan dalam konteks artikel ini sebagai skim yang bermasalah?

1. Trader beranggapan mereka trade dalam market, tetapi hakikatnya trader hanya bermain dengan broker. Broker boleh mengawal keseluruhan operasi trading dari software khas. Dengan kata lain, trader sebenarnya tertipu.

2. Kebanyakan broker mengaku sebagai pemilik lesen yang sah, sedangkan sebenarnya tidak.

3. Trader dalam erti kata lain, berjudi dengan trader lain dan bermain dengan broker. Penjudi yang kalah akan dipastikan sentiasa lebih ramai dari penjudi yang menang. Broker yang untung.

4. Trader yang kalah tidak akan menyalahkan broker kerana sentiasa menyalahkan diri sendiri, robot atau news.

5. 'FOREX' dalam konteks artikel ini adalah scam terancang dan sangat licik.


Pernah terfikirkah?

1. Kenapa Malaysia menjadi tumpuan broker?

2. Kenapa broker kebanyakannya dari BUKAN negara-negara US/UK?

Kalau kamu boleh jawab soalan ini, kamu bukan dari golongan yang BODOH.



"Belia Benci Scam"



Baca petikan dari laman web BNM di sini:

Ref No: 01/10/01

Embargo: For immediate release

Beware of Illegal Foreign Currency Trading Schemes

Bank Negara Malaysia would like to caution members of the public not to participate in any illegal investment or training programme on foreign currency trading offered by individuals or companies both domestic and foreign.

Members of the public are usually enticed to attend such investment or training programmes with promises of quick and good returns. The modus operandi of such programmes have included:

Offering free training, seminars or workshops to lure investors, prior to inviting investors to set-up an online foreign currency trading account with a principal company (purported to have valid licence to trade foreign currency overseas);
Providing convenient access to the principal company's website and trading facilities to facilitate online foreign currency trading by investors;
Recruitment of fresh graduates as marketing executives and encouraging them to get their family and friends to trade foreign currency; and
Requiring investors to deposit an amount of money into a bank account to begin trading foreign currency, and subsequently, requesting for a top up on their initial investment ("margin call") to avoid losing their capital.
Under the Exchange Control Act 1953 (ECA), it is an offence for a person in Malaysia to buy or sell foreign currency or do any act which involves, is in association with, or is preparatory to, buying or selling of foreign currency with any person, other than an authorised dealer. It is also an offence for a person to aid or abet another person to buy or sell foreign currency with any person, unless the person is an authorised dealer.

The list of authorised dealers and financial institutions permitted by the Controller of Foreign Exchange to buy or sell foreign currency can be obtained from Bank Negara Malaysia's website (http://www.bnm.gov.my).

For further enquiries, members of the public can contact Bank Negara Malaysia at:

BNMTELELINK (Customer Service Call Centre)
1-300-88-5465 or
E-mail: bnmtelelink@bnm.gov.my



Sumber asal dari sini.


Respon kepada komen-komen...

To 'garisan' dan 'ilovespeed',
Sebenarnya anda berfikiran just exactly seperti yang 'broker' anda mahukan. Mereka mahu anda percaya hidup dan mati perjuangan survival anda dengan forex adalah benar. Kita semua sedar bahawa FOREX a.k.a foreign exchange itu TIDAK SALAH. Jika tidak ada FOREX macam mana nak ada perdagangan antara 2 negara. Itu kita semua faham. Yang sebahagian dari kita tidak faham adalah kewujudan segerombolan 'broker' yang tampil 'legal' dan berwibawa dan target utama mereka adalah Malaysia (kerana di Malaysia, rakyat kita terutamanya Melayu senang diperbodohkan). Anda tahu tentang itu?

13 comments:

atoqa said...
This comment has been removed by the author.
atoqa said...

Banyak persoalan yang belum dijawab sebenarnya seperti:

Apakah yang dimaksudkan dengan skim FOREX yang tidak sah itu?

Bagaimana Intrepetasi sebenar Exchange Control Act 1953 dalam soal ini?

Baca jawapan lanjut di sini

ariff said...

ntah la...skrg nie byk sgt skim2 pelik2 yg muncul...byknya hanya nak perbodohkan org dan lari dgn duit tu..sedangkan yg peliknya Forex Trading nie dah di haramkan semenjak 1998 krisis ekonomi dulu..kerajaan dah laksanakan 'capital control' dah 10thn dah..lagipun penganjur tu mmg tau yg org melayu kite nie mudah ditipu kebanyakan sbb kurang membaca & nak kaya cepat..dgr istilah canggih sikit dah terpikat..haha..cuba tanya penganjur betul ke dier pakar ekonomi...sedangkan die offshore ringgit pn tak tau..alahai..ckp poyo jer semua..
tak payah la nie latest scam nak ambik duit org melayu..sama la mcm PakMan Telo dulu..ckp nak labur la hape la...sedangkan dier pusing jer duit tue..bila pelabur labur lg byk bila dah dpt pulangan,time tu la dier lari..

sedih tengok bangsaku mudah dipu..kesian..nasib baikla aku ader sikit ilmu ekonomi..kalo x masuk sekali la lembah2 kebodohan tu...

ADUHAI SEDIH!

Goldman said...

We're a gold dealer.

Anyone interested to buy pure cast 999.9 gold bar , pamp suisse brand ( our specialty brand ) 100 gm with certificate or other types of gold ,platinum custom order etc. etc. are welcome to contact us goldman999.9@hotmail.com.

Internationally recognised. Instant rebate off RM 1000 – 1500 for each bar compared to other dealers.

Simple as that and better than usual.

Best buy back offer.

Make a smart and secured purchase.


Thank you.

garisan said...

bro. jngan cakap yang trader forex ni bodoh. kalu bodoh aku tak senag sekarang ni. aku trade forex sebagai kerjaya tetap aku. takde masalah pun. ni aku nak jawab soalan satuni.2. Kenapa broker kebanyakannya dari BUKAN negara-negara US/UK?
jawapan. bro sapa cakap us dan uk tak banyak trader. Forex ada banyak regulation. untuk usa adalah NFA regulation. Bnyak tarader daru usa tidak menggemari reguation NFA kerana terlalu strick dan mereka lebih bertumpu kapada FSA iatu rgulation daripada UK kerana lebih fleksible. Untuk Euro dan russia adalah Cysec regulation. Ko bloeh check kat link ni.
Untuk NFA iaitu US regulation http://www.nfa.futures.org/
untuk FSA uk http://www.fsa.gov.uk/
Untuk Cysec Eur http://www.cysec.gov.cy/default_en.aspx
ok. kat sini ko bleh cek kat diorang yang mana satu broker under dioarang. kalo takde memang scam. Pasal akta tu. Memang forex haram kat malaysia ni. Aku penah kena kat BNM ni 2 tahun lepas sebab aku widraw dalam jumlah yang besar sebab aku nak beli rumah. Disini aku excahnge duit MYR kepada USD dengan menggunakan bank maybank untuk buat wiretransfer kat akaun aku kat sane. Kan dah ikut law malaysia. aku tak tukar duit paki local punya broker sebab aku tahu memang tak boleh. Lepas tukar MYR kepada USD maksudnya USD tu dah takde kena mengena lagi dah ngan malaysia nih. Aku nak paki usd tu untuk ape lantak ler. Nampak sangat ko tak tau pasal dunia forex ni. kalu tak pasti pasal forex ni buat researh lagi.
Banyak lagi silent trader yang ader kar Malaysia ni. terus terang aku cakap forx kat Malaysia ni memang dari dulu lagi tak boleh. kalu ko nak masuk bidang ni ko kena ada akaun ko kat luar negara dulu. Ko simpan duit ko kat sane pastu terpulang lah ko nak pakai untuk ape2. Undang2 Malaysia ko kena ikut bru BNM tak kacau . Alhamdulillah aku ok jer. Tpi tetap kena bayar cukai gak kat lembaga hasil tu sebab tu pendapatan kita. law tetap law tapi kalu betul cara, insyaallah selamat. kalu ko fikir forex ni satu pelaburan cepat dapat duit, ko memang silap. Tapi kalu ko fikir forex ni sebagi kerjaya untuk cari rezeki, ko ok. kalu cara aku tak betul pada BNM dah lama dah aku akaun aku kena freeze...

iLOVEspeed said...

1. Trader beranggapan mereka trade dalam market, tetapi hakikatnya trader hanya bermain dengan broker. Broker boleh mengawal keseluruhan operasi trading dari software khas. Dengan kata lain, trader sebenarnya tertipu.

2. Kebanyakan broker mengaku sebagai pemilik lesen yang sah, sedangkan sebenarnya tidak.

3. Trader dalam erti kata lain, berjudi dengan trader lain dan bermain dengan broker. Penjudi yang kalah akan dipastikan sentiasa lebih ramai dari penjudi yang menang. Broker yang untung.

4. Trader yang kalah tidak akan menyalahkan broker kerana sentiasa menyalahkan diri sendiri, robot atau news.

5. 'FOREX' dalam konteks artikel ini adalah scam terancang dan sangat licik.


Di atas adalah "fakta-auta" yang anda dah kemukakan dalam entri ini.

TAHNIAH! This is exactly why BNM kene bagi amaran tentang forex. Sebab orang tak ada ilmu dalam forex pun (and I am not talking about trading, but the Forex market as a whole) boleh buat entri macam bagus tentang benda yang, well, based on the "fakta-auta" yang anda kemukakan, anda memang TAK FAHAM LANGSUNG tentang market ini.

PS: Auta no.1 anda tu TERSANGAT kelakar. Kalau anda berdebat dengan financial people dari oversea ke, or financial people from Malaysia sendiri pun dengan menggunakan fakta-auta anda ni, memang kena gelak. Buat malu aje!

AzharAzman said...

Perhaps kamu perlu study how broker beroperasi,dari mana depa dapat duit and etc.Jangan terus mengatakan yang orang yang trade forex nie ditipu broker and etc.Banyak cerita belakang tabir seperti liquidity provider and etc.Jangan berani cakap sebarang kalau hujah tak cukup kuat.

gelapGulita said...

Dan menurut saya salah satu trading platform online yg bagus tuh ETORO. Selama ini sih saya tidak ada masalah.

Tambahan info untuk yang ingin mendulang dollar untuk ngisi paypalnya silahkan mampir ke http://bestpaysite.byethost8.com/

Rusdi Mashor said...

Kesian kamu, tak cerdik, lain kali belajar dulu jangan main dengar pastu dah peradan tahu. Banyak lagi yang kamu tak tahu tentang forex, yang jelasnya kamu bodoh tentang forex dan tak layak berkata kata dan menulis tentangnya. Kesian kamu.

NewForex said...

My name is Andrew, I represent NewForex brokerage company (newforex.com).
We would like to discuss partnership with You.
Please contact me.

My contacts:
Mail: partnership@newforex.com
Skype: partnership.newforex

Blogger said...

I would suggest that you use the best Forex broker - eToro.

Wenny FM said...

Selamat Siang,
saya sudah membaca blog anda, sangat mudah di pahami dan saya sangat tertarik untuk bekerja sama dengan anda, kami dari Forexmart menawarkan kerja sama affiliasi yang sangat menguntungkan untuk anda, jika anda berminat dan tertarik dengan penawaran ini bisa menghubungi email saya di hellokittykucing89@gmail.com dan saya akan memberikan informasi yang lebih lengkap mengenai penawaran kerjasama ini.
Terima Kasih dan salam sukses untuk anda

iweng0303 said...

awal yang baik dan benar untuk terjun di trading forex ini adalah trader harus memahami dasar-dasar forex trading nya terlebih dahulu, karena memingat bisnis forex trading ini memiliki resiko yang sangat tinggi. jadi sebaiknya trader serius dan bersungguh-sungguh menjalankan tradingnya, serta banyak cara utuk bisa mendapatkan profit di forex dengan bergabung dan memanfaatkan fasilitas dari broker gainscopefx