Monday, February 9, 2009

Persatuan Kebajikan Ekonomi Rakyat Kelantan

Persatuan ini ada kaitan dengan DINA dan ada kaitan dengan post kami sebelum ini tentang 3 koperasi yang diserbu BNM kerana mengambil deposit secara haram.

Amat menyedihkan kerana Persatuan kebajikan Ekonomi Rakyat Kelantan (PERKEKEL) ini mempergunakan imej orang beragama, pak haji dan orang kenamaan dari istana untuk tujuan penipuan mereka. Berikut sedutan dari 'pulangan' yang ditawarkan oleh penipuan ini:


Tahun 1 - RM 450 (RM400 yuran persatuan setahun+ RM 50 yuran Kelab Taqwa Malaysia)
Tahun 2 - Dapat RM 600 sebulan.
Tahun 3 - Bayar RM 400 dan dapat RM 600 sebulan.
Tahun 4 - Dapat RM 1200 sebulan
Tahun 5 - Bayar RM 400 dan dapat RM 1200 sebulan
Tahun 6 - Dapat RM 1800 sebulan
Tahun 7 - Bayar RM 400 dan dapat RM 1800 sebulan
Tahun 8 - Dapat RM 2400 sebulan
Tahun 9 - Bayar RM 400 dan dapat RM 2400 sebulan
Tahun 10 - Dapat RM 3000 sebulan.


Menyedihkan para pelesit bertopengkan Pak Haji ini menyelinap ke seluruh kampung-kampung dan merompak wang simpanan pakcik dan makcik di kampung yang tak seberapa itu.

Terbaru persatuan ini dikhabarkan mempromosi skim murah menunaikan umrah dengan hanya bayaran tak sampai RM3,000. Sudahlah. Bawalah bertaubat. Tak baik menipu orang tua. Mereka tu kumpul duit bertahun-tahun nak pergi umrah/haji, kamu senang-senang nak kebas macam tu?

Tengok pembohongan:
http://www.voy.com/66209/16722.html
http://www.topix.com/forum/world/brunei/TD8CF8UIBRBPVG42H


Tuesday April 8, 2008 MYT 7:57:32 PM
BNM raids Pan Phoenix Dina over money-laundering

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia raided Pan Phoenix Dina Sdn Bhd and its related companies in Kota Baru and Kuala Lumpur on Tuesday over suspected illegal deposit taking and money-laundering activities.

The central bank said on Tuesday the raids were carried out following complaints from the public. These illegal activities are offences under the Banking and Financial Institutions Act 1989 and the Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001.

“Relevant assets and documents of the companies were seized for investigation,” it said in a statement.

This was the third time within a week that Bank Negara investigated and raided companies over suspected illegal deposit taking and money-laundering activities.

On April 4, the central bank said it was investigating Mercantile Point Sdn Bhd and Sunshine Empire Sdn Bhd and their related companies suspected of conducting illegal deposit taking and money-laundering activities.

Bank Negara raided Mercantile Point Sdn Bhd and its related companies on April 2, while the raids on Sunshine Empire Sdn Bhd and its related companies were carried out on April 4.

The raids were also carried out at premises of the companies around Kuala Lumpur following complaints from the public. Relevant assets and documents of the companies were seized for the purpose of investigation.

Bank Negara reminded members of the public not to place money or deposits with companies not licensed by the central bank or to be involved in any “get rich quick” scheme.

It said the list of all the licensed institutions that accept deposits was available on its website at
www.bnm.gov.my.


"Belia Benci Scam"

11 comments:

den said...

sape yang tipu tolong cakap kat saya..jangan tuduh bukan-bukan..mari bersemuka dengan sya..sebab sya pegawai perkekel..

den said...

kami mempunyai pejabat di setiap daearah..tak kan nak tipu orang kampung..bagi bukti..ni semua yang tuduh sebab atas dasar dengki..mereka tak mampu tolong bangsa sendiri..asyik main mlm..kesian kat downloan

den said...

saya mahu kamu kemukakan bukti or leh call saya..jangan publish benda tak elok tanpa bukti...

~StUdEnT SeMpOi~ said...

den
ko xgne mrh2
org y taip ni know nothing
xbrani tnjk muke
haha

die ni ntah bljr mane ntah
kot2 skolah pn x
blog ni men hentam je

mygen2u said...

jgn salahkan tuan tanah blog ne..nama blog ne sendiri pun dah cukup "bermakna' mungkinscam bukan dia tuduh..dia menyatakan atau memberi info...jgn marah tuan tanah..kita sama2 cari info dan komen tanpa ada persengketaaan


thnks...

im said...

assallammualaikum,
saya nak cakap,
kaum lain beli tanah melayu,
reserve melayu pun kita jual,
kalau keluarkan kaum lain selain melayu dari malaysia ni habis kosong.melayu dah takde apa2 lagi, kalau company tu tipu kenapa dah tahan sampai 2 tahun,kenapa takde orang report polis yang program ni scam, yang dia dah kena tipu...kenapa sekarang...saya boleh cakapkan melayu akan habis kalau masih berdengki sesama sendiri...cuba bayangkan bumiputra ada 60% cina ada 30% india 8% dan lain2 2% angaran kasar...bn ada umno mca mic...ba ada pkr dap pas...masih tak nampak lagi ke umno pkr dan pas untuk bumiputra...dan bumiputra boleh masuk dap juga...60% bahagi 4 apa akan jadi kita akan merialisasikan lim kit siang sebagai perdana menteri...memang lain dari topic tapi tolong la jangan nak rosakkan company bumiputra...maaf kalau terkasar bahasa

im said...

assallammualaikum,
saya nak cakap,
kaum lain beli tanah melayu,
reserve melayu pun kita jual,
kalau keluarkan kaum lain selain melayu dari malaysia ni habis kosong.melayu dah takde apa2 lagi, kalau company tu tipu kenapa dah tahan sampai 2 tahun,kenapa takde orang report polis yang program ni scam, yang dia dah kena tipu...kenapa sekarang...saya boleh cakapkan melayu akan habis kalau masih berdengki sesama sendiri...cuba bayangkan bumiputra ada 60% cina ada 30% india 8% dan lain2 2% angaran kasar...bn ada umno mca mic...ba ada pkr dap pas...masih tak nampak lagi ke umno pkr dan pas untuk bumiputra...dan bumiputra boleh masuk dap juga...60% bahagi 4 apa akan jadi kita akan merialisasikan lim kit siang sebagai perdana menteri...memang lain dari topic tapi tolong la jangan nak rosakkan company bumiputra...maaf kalau terkasar bahasa

ariz said...

MMG DAH SCAM PON.. HABIS SEMUA SETIAP DAERAH AKU CARI TAKDER.. ORG YG AJAK AKU NI PON HILANG.. GI PEJABAT TGK CLEAR.. PATUT BLN 8 NIE AKU DAH DPT.. DUIT ANAK YATIM KO AMBIK.. AKU HARAP AKHIRAT NANTI YG MENIPU AKN DPT PEMBALASANNYE.. KESIAN MAK AKU.. DUIT DAH TAKDER.. HARAP2 SGT DPT MENLONG.. TAPI MELAYU MKN MELAYU.. AKU HARAP DUIT YG KORANG AMBIK TUE AKAN MAKAN TUAN SENDIRI.. ALHAMDULILLAH TERIMA KASIH SBB MENYUSAHKAN ORG LAIN.. KLU BETUL2 NK TLONG PULANGKAN LA BLK DUIT MODAL TUE PON TAKPE.. AKU X MARAH.. YG AKU MARAH MENIPU!!!..

BorlahGocoh said...

untuk saudara den..nk bukti ye..bukti tengkorak kau...buat aniaya org kmpung...semoga Allah membalas perbuatan korang smua..klu berani bagi la no fon kau...ckp saje x guna..

BorlahGocoh said...

ada pejabat setiap daerah konon..semua pejabat telah ditutup la bangang...duit kami pun ntah hilang ke mana...menyusahkan org betul..marilah kita smua berdoa supaya Allah musnahkan perosak umat Islam ni...ko buat naye kt org ramai..tunggulah pembalasan...tak usahlah ko nk tegakkan benang yg sudah basah..

Syeikh YB said...

mana si celaka den.letak la telefon boleh aku call..nak jumpa tang mana?