Wednesday, June 16, 2010

Berita Harian - memudahkan pengendali skim mengarut

Sudah lama kami tidak menulis tentang sebarang aktiviti skim cepat kaya. Hari ini kami ingin membongkar bagaimana portal berita arus perdana di Malaysia, secara tidak sedar (mungkin juga sedar tapi buat-buat tak sedar), telah membantu percambahan skim-skim yang mengarut ini.

Akhbar online banyak bergantung kepada iklan untuk income mereka. Termasuklah Berita Harian. Jadi kami telah memeriksa secara rawak, dalam salah satu article berita mereka, terdapat satu illan berbunyi "BEKERJA SAMBILAN DIRUMAH WAKTU MALAM".

Iklan itu kami click, dan dibawa ke satu laman web beralamat http://taipiklan.webnode.com/

(kepada pemilik laman web ini, kami mohon maaf kerana menggunakan contoh laman web anda, tetapi ini adalah bagi tujuan pendidikan - kami tidak bermaksud hendak bermusuh dengan sesiapa)

Jadi kandungan laman web yang diiklankan itu tidak lain dan tidak bukan adalah meminta pelawat membayar RM50 untuk bekalan informasi tentang bagaimana hendak bermula mendapatkan pendapatan melalui penulisan iklan.

Berdasarkan pengalaman kami, besar kemungkinan maklumat yang ditawarkan ini adalah bagaimana untuk melakukan 'bisnes' seperti mana yang dilakukan oleh pemilik laman web di atas. Caranya mungkin begini:

1. Buat satu laman web menggunakan hosting percuma.
2. Beli satu slot iklan melalui Berita Harian atau akhbar-akhbar lain. Iklankan 'bisnes' itu secara menarik dengan ayat-ayat yang power.

Dengan itu, orang lain pula yang akan membeli maklumat 'bisnes' yang sama, dan langkah ini diulang-ulang oleh mangsa-mangsa yang berlainan.

Jadi sebenarnya tidak ada pun "kerja sambilan dirumah", melainkan hanyalah nama yang tidak secantik rupa. Ini sebenarnya dinamakan "surat berantai" dan skim seperti ini telah lama berjalan sebelum era internet lagi. Dengan adanya internet, surat berantai lebih mudah untuk disebarkan.

Yang jadi mangsa? Bangsaku Melayu yang tak pernah nak ambil tahu.

"Belia Benci Scam"

1 comment:

master webtools said...

btulla bro..org yg iklankan tu pun pkai hosting n domain free, mcmn nk cari pekerja utk bisnes online..tipu je tu...

p.s: anda dijemput utk jd guest blogger di http://jomkongsi.info/blog

sila hubungi kami via 'contact us' page, looking forward to co-operate! :)